Thursday, July 15, 2010

Tutorial-Bagaimana Nak Sembunyikan Shoutbox?

Selamat malam semua.

Malam ni saya nak tunjukkan satu tutorial ringkas bagaimana nak sembunyikan shoutbox anda seperti di sebelah kanan blog ini, yang jom sembang tu ^___^.

Saya bukannya arif sangat pasal html, tetapi melalui pencarian demi pencarian, tahu juga serba sedikit mengenai html coding.

Okaylah tanpa buang waktu. Ini kodnya :




Jangan lupa gantikan "MASUKKAN KOD HTML SHOUTBOX ANDA DISINI" dengan html shoutbox anda ya. ^__^

Kalau nak tukar gambar kecil hijau yang ada tulisan shoutbox tu, sila tukar url yang ada tertulis [http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png] dengan url image anda sendiri :-)

Harap tutorial ringkas ni dapat bantu yang ingin tahu caranya, jangan malu bertanya, nanti sesat jalan.

Terima kasih. Arigatou. Salamat. Makasih yach. Ponsikou.

24 comments:

  1. waaa... sudah pandai buat tutorial erk? bagus2.. keep it up.. aku sentiasa menyokongmu dari belakang..

    ReplyDelete
  2. He..he..thanks..^___^..bolehlah sikit2..

    ReplyDelete
  3. url image tu yg mana ya??saya msih kurang paham :(

    tgk shoutbox saya..kurang elok la..

    pliss ajar lg~

    ReplyDelete
  4. Okay, saya tolong ya, boleh bagi email? Nanti saya bagi bagaimana nak settle da basic untuk coding sembunyikan shoutbox tu. ^__^

    Atau emailkan email kosong ke Alessandrorahman@ymail.com dan saya akan segera hantarkan setting code tu.

    Thanks.

    ReplyDelete
  5. terima kasih diatas niat murni ales dan rakan untuk membantu lya...semoga bantuan kita semua dapat mengurangkan beban lya menjalani rawatannya..tq byk2...

    ReplyDelete
  6. ohh gtu, ngam2 nti sy pun mo wat gni jg, jimat space :P

    ReplyDelete
  7. jalan jalan malam....singgah jap sini

    ReplyDelete
  8. TQ YA CIK Alessandro..Saya terhutang budi..huhu..

    tq sgt2~

    ReplyDelete
  9. Abu Luqman@ Thanks bro..jangan segan..singgah santai ya...ada hidangan sekali :-)

    ReplyDelete
  10. len kali kalo ade lagi tutorial leh aa masuk sni, kalo nak suggest yg lagi advance boleh x, cam ajar c++ ke java ke hehehe....
    ape2 teruskan usaha anda. Sentiasa menyokong anada

    ReplyDelete
  11. Daniel Hafiz@ Boleh, tak ada masalah..kena tunggu satu demi satu ^___^..c ++ dah kira advance tu..kena balik pada visual basic dulu..saya sendiri pun sebenarnya masih belajar dalam bab2 macam ni..kalau ada yang saya tahu, boleh sharing disini..ilmu itu harus dikongsi bersama supaya terus hidup di dalam diri kita.

    p/s-thanks! ^__^

    ReplyDelete
  12. Testing new comment form style..he..he..

    ReplyDelete
  13. hmm.. da try da. tp cube u take a look at mine :(

    ReplyDelete
  14. @MeeraOkay, cuba awak copy html shoutmix awak dan hantar ke email saya di Alessandrorahman@ymail.com

    Nanti saya tolong check error tu, kalau dapat fix terus dan sesuai, awak boleh guna, tapi kalau tak sesuai, kena log in dan checking template coding sekali. :-)

    Thanks!

    ReplyDelete
  15. tutor yang bagus sekali nihhh bikin sembunyi sotmix

    ReplyDelete
  16. makasi banyak kawan, sampai saat ini saya blm tau ttg kode ini, thanks :)

    ReplyDelete
  17. @Yunn Sarah, hmm..boleh sent code html awak tak? nanti saya tolong fix kan..selalunya ada error bahagian coding tu..^__^

    ReplyDelete